top of page
blog.jpg

Blogs

5 herkenbare situaties voor pasteltekenaars

Tijdens het tekenen met pastel kom je verschillende situaties tegen. Meestal zijn dit leuke situaties, anders zouden we al heel snel gestopt zijn met deze hobby. Alleen soms komen we ook frustrerende dingen tegen. Hieronder vijf frustrerende situaties.


Pastelpotloden

1. Je handen zitten helemaal onder het pastel

Bij een pasteltekening ontkom je er niet aan dat je handen onder het pastel komen te zitten. Als je de achtergrond aan het maken bent met pastelkrijt, kun je die natuurlijk uitvegen met een spons of kwastje. Maar een vinger gaat toch veel sneller. En tijdens het tekenen probeer je altijd een papiertje onder je hand te houden, maar dit gaat niet altijd goed waardoor de zijkant van je hand weer groen is. Om deze reden heb je altijd babydoekjes bij de hand.


2. Na de basislaag denk je ‘Komt dit ooit goed?’

Met de basislaag begin je met het opzetten van de kleuren, met als doel dat het uiteindelijk op je voorbeeldfoto lijkt (of in ieder geval, grotendeels). Maar dan heb je je basislaag erop gezet en dan komen de twijfels. Heb ik de kleuren niet te fel opgezet? Kan ik hier wel genoeg lagen overheen doen? Lijkt het straks wel op het voorbeeld? Gelukkig kun je het nog makkelijk aanpassen als je toch niet de juiste kleuren hebt gebruikt, dat is weer het voordeel van pastel.


3. Je bent vergeten welke potloden je hebt gebruikt

Je hebt al een tijdje niet aan je tekening gewerkt en je pakt hem er weer bij. Maar welke kleuren had je ook alweer gebruikt en hoe had je de kleur opgebouwd? Elke keer zeg je tegen jezelf dat je het ergens moet noteren of die potloden apart moet houden, maar dat lukt niet altijd.


4. Ruzie met de puntenslijper

Van pastelpotloden worden je puntenslijpers bot, helaas. Dé oplossing zou dus zijn om ze handmatig te slijpen met een mes. Toch houd je graag al je 10 vingers intact, dus gebruik je liever een puntenslijper. Je hebt al van alles geprobeerd, maar bij elke puntenslijper kom je op een punt dat al je punten breken. Heel frustrerend. De oplossing? Overstappen naar kleurpotlood. Of maar accepteren dat we regelmatig nieuwe puntenslijpers moeten kopen.


5. Je bent veel te kritisch op jezelf

Veel tekenaars zijn perfectionisten, waaronder ik. En dus kijk je met een enorm kritisch oog naar je tekening. Dan is je tekening af en dan denk je, pff, ik ben toch niet zo blij met het oog. De borst is toch de verkeerde kleur. Dat ene streepje daar ziet er gek uit. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het voorbeeld er niet naast hangt. Iedereen kijkt weer anders naar een tekening. Grote kans dat anderen je tekening prachtig vinden. Het mooiste compliment is natuurlijk als het baasje van het dier zegt dat ze haar kat er écht in herkent. Heb je voor niks zitten stressen.



In welke van de vijf herken jij je? Of heb je een andere frustrerende situatie die je graag wilt delen? Ik hoor het graag van je via social media. * Er zijn helaas potloden gewond geraakt tijdens het maken van deze blog.

foto-Selina-drawing.jpg

Tekenen is mijn passie. In de jaren dat ik teken ben ik tegen meerdere dingen aangelopen en had ik allerlei vragen. Daarom deel ik nu graag mijn kennis met jou, om jou verder te helpen.

bottom of page