top of page
blog.jpg

Blogs

Pastelkrijt vs PanPastel: de verschillen

Voor achtergronden is het vaak sneller om geen pastelpotloden te gebruiken, maar pastelkrijt of PanPastel. Maar wat zijn nou de voor- en nadelen van deze materialen? Aan de hand van een voorbeeld leg ik de verschillen uit tussen PanPastel en pastelkrijt.


Om de vergelijking het duidelijkste te maken heb ik dezelfde achtergrond twee keer getekend. Eén keer met pastelkrijt van Rembrandt en één keer met PanPastel. Beide tekeningen zijn op pastelmat gemaakt. Voor een achtergrond raad ik sowieso het gebruik van één van deze twee materialen aan in plaats van pastelpotloden. Het gaat namelijk sneller en je hoeft niet heel gedetailleerd te werken. Maar welk van de twee kies je dan? Laten we eerst kijken naar pastelkrijt.

Pastelkrijt


Als je pastelkrijt wilt aanschaffen, heb je keuze uit veel merken. Zelf gebruik ik pastelkrijt van Rembrandt. Deze kosten ongeveer €2,70 per krijtje. Ik heb de doos met 30 kleuren, dan heb je eigenlijk alle kleuren die je nodig hebt. Op bovenstaande foto zie je het resultaat. Wat opvalt is dat je veel structuur ziet en de kleuren niet heel goed in elkaar overlopen. Het resultaat wordt hierdoor wat harder.


Voordelen

+ Ze zijn goedkoop, beginnend bij €1,50 per stuk.

+ Veel pigment dus de kleuren dekken goed.

+ Keus uit verschillende merken. + Vanwege het hoge pigment ook fijn als laatste details bij een tekening. Dus met een wit krijtje kun je de snorharen of lichtste haartjes tekenen.

Nadelen

- Ze mengen niet goed waardoor je een harder resultaat krijgt.

- Geeft vrij veel stof, dus je werkblad wordt snel vies.

- Geen speciale tools om het krijt uit te vegen, zelf gebruik ik mijn vingers.


PanPastel


PanPastel is niet in de vorm van een krijt, maar het zit in een doosje. Het doet me denken aan oogschaduw en je hebt ook kwastjes en sponsjes om dat gevoel te versterken. Eén kleur kost €7,- en er zijn 92 kleuren beschikbaar. Je kan ze los bewaren of in een bak die per 10 of 20 gaat. Het is heel zacht, waardoor het goed mengt. Met behulp van de verschillende tools, zoals kwastjes en sponsjes, kun je de kleuren ook goed in elkaar blenden. Je krijgt hierdoor een zachter resultaat, waardoor je onderwerp er meer uitspringt.


Voordelen

+ De kleuren mengen makkelijk in elkaar en het geeft een zacht resultaat.

+ Goed pigment, waardoor je de kleuren al snel dekkend hebt. + Het werkt heel snel, ik was met de PanPastel versie een kwartier eerder klaar. + Met de verschillende tools heb je altijd de juiste beschikbaar, zoals een spons voor grote cirkels of de applicator als je meer details wilt. (Bijv. voor een ondergrond voor een dier.)


Nadelen

- Ze zijn vrij prijzig, dus je koopt niet even snel een doos. - De tools zijn ook vrij prijzig en ze slijten dus je moet regelmatig nieuwe kopen. Zelf heb ik geen ervaring met gewone kwastjes, maar dat is een goedkoper alternatief. - Het is even aftasten hoe dekkend je de kleuren moet aanbrengen. Als je er nog overheen wilt voor details, dan moet je de kleur alleen licht aanbrengen.

Mijn conclusie

Zelf ben ik begonnen met pastelkrijt voor achtergronden. Ik liep er tegenaan dat ik de achtergrond niet zo zacht kreeg als ik eigenlijk wilde. Hierdoor ben ik overgestapt naar PanPastel. Doordat het zo snel werkt en makkelijk mengt, heb ik in korte tijd een mooie achtergrond neergezet. Daarnaast vind ik het ook fijn werken als ondergrond, mits je niet te dik werkt. Vanwege de prijs heb ik niet direct de hele set gekocht, maar heb ik inmiddels 20 kleuren die zich focussen op landschappen en dieren, dus veel bruin- en groentinten.


Comments


foto-Selina-drawing.jpg

Tekenen is mijn passie. In de jaren dat ik teken ben ik tegen meerdere dingen aangelopen en had ik allerlei vragen. Daarom deel ik nu graag mijn kennis met jou, om jou verder te helpen.

bottom of page